Tancament de RTVV

 

Vídeo del cierre de Canal 9

Hui em sent decebuda com a valenciana i com a periodista. Ahir fou un dia dur per a la meua comunitat, ens assabentàvem de que el govern d’Alberto Fabra vol tancar Ràdio Televisió Valenciana. No vol acatar la sentència del Tribunal Superior de Justícia que els obliga a readmetre a tots els treballadors que foren acomiadats de manera arbitrària i il·legal. Els importa molt poc el que diuen els tribunals, imposen la seva política. Tancar i despatxar, sense cap mirament.

Aquesta és la solució a 24 anys de ràdio i televisió en valencià. On tots nosaltres hem passat grans estones. És nostra senya d’identitat, un bé comú de tots els valencians. Que per culpa d’uns INEPTES ha anat desgastant-se poc a poc, fins arribar al més baix.

Des de que era menuda en casa de la meua iaia s’ha vist Canal 9 a l’hora de dinar. He crescut amb aquesta 

gent. Recorden que RTVV va nàixer el mateix any que jo, hui una part de mi se n’ha anat amb ella. Supose que serà part de la meua infantessa, quan veia Babalà o Monleón. Jo sí que puc dir que he sigut part d’aquesta casa, formant eixa gran audiència que tenia fa uns anys. He continuat veient Canal 9 fins abans d’emigrar. Sempre m’havia agradat conéixer les notícies de la meua comunitat, sentir més prop les meues senyes d’identitat. A la universitat sempre ens han dit als comunicadors que el millor periodisme és aquell que dona veu a tot un poble, aquest era Canal 9 fa molts anys. Amb el temps tot va anar canviant, la política cada dia entrava  en la casa dels valencians i no per informar, sinó per donar notícies partidistes i que afavorien tan sols a un partit, en aquest cas el PP. Recorde un dia, discutint amb la meua iaia sobre aquest tema, si era objectiva o no aquesta cadena. Obrint els esports amb la notícia “El equip del València li regala una samarreta a Rita Barberà”, la segona o tercera notícia era “El Barça ha guanyat la Lliga”. Vergonyós, veritat?  Fins als esports arribava la manipulació. I perquè no podien canviar també l’oratge per a que vingueren més turistes a la nostra comunitat, si no també ho hagueren fet.

Han tergiversat les informacions, ens han intentat manipular i per aquest motiu poc a poc l’audiència ha anat baixant fins arribar al més fons (menys d’un 5% de share). Però els principals culpables d’açò no són els treballadors (els que tots els dies anaven a la seua feina i complien amb les seues obligacions). La responsabilitat d’aquest desastre és per als polítics que han assenyalat amb el dit als nous directius (a veure quin de tots més dolent), han endollat a centenars d’amics i familiars. I inclús han comprat programació externa a productores relacionades amb els directius de Canal 9. No ho obliden, ells han intentat manipular la informació per a guanyar cada legislatura, ho han aconseguit. Però ahir acabaren amb la mà que els donava de menjar, un dels mitjans de comunicació que millor propaganda feia al Partit Popular valencià i a més amb diners públics. Era per a ells un “xollo”. Vorem el que passa a partir d’aquest moment.

El president Alberto Fabra excusava ahir el tancament d’aquest casa amb declaracions tan deplorables com: “No cerraré un colegio u hospital por una televisión inasumible”. Em resulta graciós que aquestes paraules isquen de la boca d’una de les persones que més ha retallat en sanitat i educació. Que sols s’ha preocupat per complir amb les expectatives del seu grup d’amics. Ells volien Formula 1, la tindrien. Paquito Camps se’l podia permetre, sempre financiat amb diners públics. Mai han tingut en compte els barracons i ara és l’excusa perfecta. Què vergonya!

Sempre tan atent amb unes coses i altres vegades tan descuidat. Ara 1.700 persones engreixen les cues de l’atur. Famílies que es queden sense feina per la seva irresponsabilitat i la dels seus companys. Ara no poden recolzar-se en el deute adquirit per culpa de les males gestions del PSOE.  Ara han trobat una excusa millor, la crisi. Sols per deixar-nos apartats i desinformats.  En fi, una mort més d’un dels drets més importants que tenim, la llibertat de premsa i d’expressió.

Amics, companys, radiooients, telespectadors… Ahir fou un dia trist, no devem consentir que aquestes coses tornen a ocórrer. Salvem ara que podem nostra educació i sanitat pública valenciana, és el poc que ens queda.

Fins sempre, RTVV. 

 

2 Comments

  7 noviembre, 2013 REPLY

  En que manos estamos?
  Realmente tenemos el gobierno que nos merecemos?

  10 noviembre, 2013 REPLY

  No, Matias. Nos merecemos un futuro mejor. Somos un gran país, formado por personas maravillosas. Pero tenemos lo que algunos votaron. Perdón, lo que votó la gran mayoría.
  Un saludo.

leave a comment

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.